Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Всичко от разследването до момента на атентата в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:56 / 20.07.2012Коментари (2)3712
© Burgas24.bg
До края на работния ден или малко по-късно ще разпологаме с информация за евентуалния взрив, количеството и начина на задействането, обяви министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция в Бургас. В 03.00 ч. днес множеството чували с остатъци от взрива на бургаското летище, събрани от служителите на Специализирана дирекция «Оперативни технически операции» към МВР, са пристигнали в София и вече се обработват в лаботарториите със специализирана апаратура.

Според министъра към момента е свършен огромен обем работа, като в последните 48 часа са събрани множество данни, назначените са експертизи и са привлечени в хода на работата партньорски организации, както и две държави, конкретно ангажирани с разследване идентичността на камикадзето. Неговата самоличност, както и къде точно е пребивавал терористът, са сред най-важните задачи на този етап, заяви още Цветанов. Основна цел на разследващите в момента е да се разбере от коя точно държава е влязло у нас камикадзето, колко време е пребивавал и има ли съучастници. Засега е ясно, че престоя му е бил не по-малко четири дни, като Равда и Поморие са сред едни от предполагаемите места за възможно пребиваване.
Цветан Цветанов заяви, че се работи по определени версии във връзка с терористичния акт на летище Бургас, като призова медиите към по-прецизно и коректно отразяване. «Разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината, като същото важи и за интерпретациите относно съпричастността му към българското крило на «Хизбулла». Към момента се знае, че не е български гражданин и работата е насочена по установяване произхода и идентичността на камикадзето с фалшива самоличност», уточни министърът.

На въпрос дали минути преди взрива на летището е имало обаждане, че след малко ще се случи нещо страшно, Цветанов заяви, че това категорично не отговаря на истината, като определи като интерпретация и информацията, че атентата е подготвян Източните Родопи.

В момента има непрекъснат информационен обмен с партньорските служби, като са възложени експертизи за проверка на изведените версии. «С израелските колеги обменяме информация - както с тях, така също и с останалите специални служби, като всеки би могъл да допринесе за цялостния анализ, защото тук не говорим за терористичен акт, който е извършен в България, организиран от България и осъществен само от българин. В момента говорим за лице с чужда самоличност, лице което не е български гражданин и в този случай от съществено значение е помощта на всяка една специална служба, която се занимава с подобен вид престъпни дейности", заяви министър Цветанов.

Той бе категоричен, че се работи по всяка възможна предпоставка и версия заедно с представители от съдебната власт, за да може под наблюдението на следовател и прокурор да се извършат процесуално следствените действия и да се събере целия обем от информация по конкретното дело. Цветанов уточни, че терористичният акт категорично е осъществен от камикадзето, тъй като иззетият ДНК-профил съвпада с този на човешките останки в периметъра на взрива от около 50-60 метра.

На въпрос ще се въведат ли специални мерки за охрана на туристите в курортните комплекси, министърът заяви, че предприетите към момента мерки дават възможност за сигурност, но може да се надгражда в тази посока. Старанието обаче е насочено към придържането на определен баланс, така че да не се възпрепятства нормалното почиване на туристите. По думите на Цветан Цветанов "Трудът по гарантиране сигурността и обществения ред, често остава незабелязан за обществеността, но той е от съществено значение и се прави всичко необходимо за да вземат нужните мерки и да се получи изпреварваща информация".

Министърът благодари на Националната следствена служба в лицето на следовател Георги Илиев, пряко ангажиран с процесуално-следствените действия на терен, тъй като «буквално в рамките на 24 часа са завършени огледите на местопроизшествието, назначени са съответните експертизи от бургаското следствие и прокуратура, за да може от 18.00 ч. вчера отново да бъде възстановен трафика на бургаското летище». Цветан Цветанов благодари за съдействието и на кмета на Община Бургас за работата по възстановяване на нормалния вид на летищния комплекс, който от късния следобед на вчерашния ден отново посреща и изпраща чуждестранни летовници. Благодарност получиха и гражданите, позвънили на телефона, разпространен заедно със снимки и видеоматериал на камикадзето, тъй като някои от подадените информации са подпомогнали действията по разследването.

В тази връзка и Ръководството на ОДМВР - Бургас изказва своята благодарност на Неделин Недялков и Кирил Чобанов от бургаския квартал «Сарафово» за оказаното съдействие на органите на МВР по разследването на инцидента, както и за проявената гражданска позиция и съпричастност.




Още по темата: общо новини по темата: 348
18.07.2023 »
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На Цветанов браво. Но има една подробност , трябваше израелските туристи да се отвеждат на охраняем паркинги и да не се допускат външни лица. Така както си беше преди. Как можа тази гнусна работа да се случи в България. Терористите са най-долното племе на тази планета.
0
 
 
а някои няма ли спомене да кажи едно благодаря за служителите на летището и наи-вече на отдел перонна бригада 1
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: