Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
7 загинали и 32 ранени след взрив на автобус на летище Бургас (обзор)
Автор: Екип Burgas24.bg 23:53 / 18.07.2012Коментари (0)3749
Седем души загинаха при терористична атака на летище Бургас. В 17,30 часа в сряда, 18 юли, беше взривен автобус с израелски туристи, пристигнали с полет от Израел за почивка в България. Туристите е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг. Взривът е станал при товаренето на багаж в автобус на летището. От взрива на автобуса са пострадали още три автобуса на паркинга на летището. 32-ма пострадали от взрива са настанени в областната болница в Бургас, още двама в частна клиника. Сред пострадалите има хора в тежко състояние.

Израел обвини Иран и групировката "Хизбулла" за терористичния акт на летище "Сарафово" край Бургас. "Хизбулла" отрече. България ще поиска Съветът за сигурност на ООН да осъди терористичната атака. САЩ и ЕС осъдиха нападението над израелски туристи в Бургас. Великобритания, Франция също осъдиха атентата над израелски туристи на летището.

България е уведомила Израел, че при взрива в автобус, превозващ израелски туристи, станал на летището в Бургас, са загинали седем души, като причина за експлозията е бомба, заложена в автобуса, съобщи израелското външно министерство. На борда на самолета, с който туристите са кацнали преди експлозията, е имало 154 пътници, сред които американски, италиански и словашки гражданин, осем деца и едно бебе. На мястото на инцидента има шест тела. Още един човек, който е бил в критично състояние, е починал в болницата, гласи изявлението на израелското министерство.

Няма информация някой да е поел отговорност за случилото се в Бургас, каза външният министър Николай Младенов на летище Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас.

Тероризмът във всяка една форма трябва категорично да се осъжда от всички. Общите ни действия са срещу всеки, който си позволява да използва тези действия за постигане на целите си. България не толерира каквито и да било опити да се компрометира сигурността на страната, каза Младенов.

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз каза, че случилото се е жалко и тъжно както за Израел, така и за България. Между двете държави има много сътрудничество, особено в сферата на сигурността, каза той. Той каза, че е присъствал на бързата реакция на полицията и на лекарите и оценява присъствието на най-ръководните органи на страната, каза посланик Шаул Камиса Раз.

Медицински екип беше изпратен от Израел по заръката на ръководителя на Израелските отбранителни сили Бени Ганц да отпътуват към България в отговор на кървавата терористична атака, при която загинаха израелски туристи, съобщава издаваният в Ню Йорк еврейски вестник "Алгемайнер".

Получена е заповед от израелското командване на домашния фронт израелските военновъздушни сили и медицинския корпус да се подготвят за изпращане на самолет, пр

евозващ медицински екип към България тази нощ след терористичната атака на бургаското летище, за да се предоставят медицински услуги на ранените, докато те се завръщат в Израел, гласи изявление на Израелските отбранителни сили.
Ортопеди, травматолози, хирурзи и специалисти по изгаряния ще пътуват до Бургас, където беше извършено нападението.
В България няма постъпили сигнали за евентуални терористични атентати, това заяви в Бургас вътрешният министър Цветан Цветанов. Според Цветанов - служителите по сигурността на летището са действали по правилник и са изпълнявали своите задължения за проверката на багажа. Разпитват се пътници и служители на таксиметрови компании, които са се намирали в близост, за да се добие цялостна представа. Евентуално утре ще има информация за наличието на взрива, неговият вид и т.н., каза Цветанов.

Продължават огледите на взривения автобус. Събира се биологичен материал, каза министър Цветан Цветанов. Цветанов допълни, че в момента пътува екип от Израел със служители от техните служби, както и психолози, които да работят с пострадалите израелски туристи. С тях се обменят материали и доказателства. За момента - шест са жертвите, които са установени, но не и тяхната самоличност. Проверяват се всички документи. В болницата има вече 32 души, бяха 33-ма, един почина. Пристигнал е екип от ВМА, който помага на бургаските лекари.



Още по темата: общо новини по темата: 348
18.07.2023 »
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: