Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Набелязват жилища за обиране по Wi-Fi
Автор: Екип Burgas24.bg 09:12 / 26.05.2012Коментари (6)2540
©
Домовите крадци измислиха напълно нов и революционен начин да набелязват апартаментите, които смятат да оберат. Преди да влязат, апашите проверяват със софтуер, качен на телефон или преносим компютър, дали в жилището има прекаран безжичен интернет (Wi-Fi). Ако засекат подобна мрежа, извършителите са сигурни, че собствениците имат лаптоп и това им е напълно достатъчно, за да сложат жилището в списъка си за обиране, научи "Монитор". По същия начин крадците разбирали дали в апартамента има и модерен телевизор от последно поколение, който също се свързва към рутера.

"В момента отчитаме ръст в кражбите на преносими компютри, защото има страхотно търсене на черния пазар и всеки е готов да си купи лаптоп на 30-40% от пазарната му цена. Ако извършителят е на зор, го продавал дори за 200 лева.

"Дори в малките градове в страната като Ловеч например, където няма почти никаква престъпност освен кражби по селата, само за една седмица изчезнаха 4 лаптопа", коментираха разследващи пред "Монитор".

За да разберат дали в апартамента има Wi-Fi, крадците си сваляли от интернет напълно безплатно две програми, в зависимост от това дали ще търсят мрежа от мобилния си телефон или чрез преносим компютър. За операционната система Уиндоус софтуерът бил един, докато смартфоните с Андроид работели с т.нар. Wi-Fi анализатор. Тези две платформи позволявали да се изчисли с голяма точност от кой точно апартамент идва сигналът.

"Крадецът не само разбира всички видове безжични мрежи на един етаж, но вижда коя е по-силна и от коя посока идва", обясниха компютърни специалисти пред "Монитор". Софтуерът показвал също и марката на рутера, както и защитите, които има. Освен това програмите можели да се ползват с още една цел. Когато потребител с повече компютърни умения реши да краде интернет от съседите си включвал платформата, за да се ориентира на кого връзката е най-бърза и има най-малко защити и само след десетина минути специалистът вече имал паролите на комшиите си.

Екип откри единадесетокласничка, чийто лаптоп бил откраднат с помощта на подобен софтуер. Момичето обясни, че не иска да разкриваме самоличността й, но се съгласи да разкаже историята си.

"Живея на квартира близо до училище. Две момичета сме и явно са разбрали кога ни няма. Направи ми впечатление, че не бяха взели абсолютно нищо освен компютъра. Освен него вътре имах пари и бижута, които не бяха евтини, но не бяха пипнати. От полицията ни казаха, че са ни набелязали компютъра по безжичния интернет", разказа 17-годишната ученичка. След кражбата тя се шегувала със съквартирантката си, че вероятно извършителите ще им върнат лаптопа защото бил изключително бавен и често "забивал".

Софтуерът обаче ориентирал крадците не само за лаптопи, а за всички устройства, закачени към рутера. Така например можели да засекат дали към рутера има включен и телевизор или пък мобилен телефон, което допълнително им помагало в проучването. Тогава крадците идвали с голям сак, за да могат да изнесат и плазмата, и лаптопа. Често апашите в столицата се придвижвали с коли комбита, за да могат да наредят плазмите една върху друга и да ги покрият отгоре.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано не ги сваря у нас , че след това ще ги лежа. То като има закони които пазят крадците. Егати скапаната държава.
0
 
 
Ей дано не сваря някои в къщи , че ще трябва да го лежа след това. Нали има закони които пазят крадците. Егати скапаната държава.
+1
 
 
Да им изсъхнат ръчичките. За 200 лв да ти откраднат работата/спомените/колекциите
0
 
 
Човек просто трябва да си направи Wi-FI мрежата скрита.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: