Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роми нахлуха в защитена местност "Пода", бягат от полицията и се крият в тръстиката
Автор: Екип Burgas24.bg 09:25 / 09.05.2012Коментари (3)2102
Представители на ромското население редовно нарушават режима на достъп на защитена местност "Пода", за да вадят кабел, който предават на вторични суровини. Постоянното им присъствие в защитената територия до Бургас застрашава нейните обитатели. Добивайки необходимия им материал нарушителите увреждат местообитанията на редки и застрашени от изчезване растения и животни.

В понеделник се проведе спешна акция за залавяне на деветима нарушители, които вдигнаха на крака природозащитници от Българско дружество за защита на птиците, два полицейски екипа на Четвърто районно полицейско управление в Бургас и експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас. На помощ на органите на реда се притекоха и служители на Гражданска защита със специализирано оборудване - лодка.

При извършване на редовния мониторинг на защитената местност, екипът на проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС се натъква на девет лица от ромски произход, който копаят в границите на защитената територия. Става ясно, че ромите за пореден път вадят кабел за вторични суровини. Своевременно е сигнализирано на полицията за извършваната кражба и на експертите от регионалната екоинспекция за нарушаване на режима на опазване на защитена местност "Пода". На сигнала се отзовават представители и на двете институции, но нарушителите успяват да побягнат, въпреки ограждането им от всички страни.

Четирима от тях се укриват във водните басейни в защитената територия сред тръстиката. Благодарение на намесата на Гражданска защита с подходящата техника - лодка нарушителите са открити и задържани от Полицията. Останалите петима, обаче, успяват да избягат, нахлувайки в гнездовата колония на големия корморан и смесената чаплова колония. Последната е единствената по рода си в нашата страна по Черноморското ни крайбрежие. Птиците, обитаващи двете колонии, са в период на размножаване и вече са заели гнездата си. Някой видове вече мътят. Набезите в защитената местност предизвикват безпокойство не само сред пернатите й обитатели, но също така и сред други видове, като земноводни и влечуги, които са обекти на опазване.

Срещу задържаните ще бъде повдигнато обвинение за кражба и нарушение на закона за защитените територии. За извършване на дейност в защитена територия, която е в нарушение на режима й на опазване, физическите лица се наказват с глоба в размер от 500 до 5 000 лева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.05.2012 г.
0
 
 
Абе защо не ги издавихте тая мръсна сган
Aнонимен
на 09.05.2012 г.
0
 
 
Голяма грешка на Хитлер,вместо да изтреби циганите се е занимавал с евреите.
0
 
 
Да се стреля без предупреждение ,от тая сган няма оправия .Жалко че го няма Хитлер той щеше да ги оправи.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: