Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Чужди компании с интерес да инвестират в изграждането на делфинариум в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:24 / 04.05.2012Коментари (7)2540
© Impact Press Group
Хубавото време и многото почивни дни през май изтеглиха старта на туристическия сезон на морето. Как се подготвя Бургас за сезона, какви планове и амбиции има ръководството на града, попитахме кмета Димитър Николов

- Г-н Николов, задава се голямо преселение на чиновници извън София. Говори се, че Бургас и Варна спорят за домакинство на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Ще успеете ли да надделеете, г-н Николов?

- Бургас е перспективен град, с голям порт, първата търговска врата на България след Босфора. След няколко месеца ще влезе в експлоатация автомагистрала "Тракия", до една година ще бъде изградена скоростната жп отсечка между Пловдив и Бургас. Което означава, че между София и Бургас ще има скоростна връзка както с железопътен, така и с автомобилен транспорт. Това ще направи града още по-атрактивен.

- Т.е. по пътя на логиката е нормално морската администрация да отиде в Бургас?

- По пътя на логиката търговските перспективи пред Бургас са много големи. И градът се развива изключително динамично. Имаме желание да е домакин и на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури /ИАРА/. По простата причина, че южно от Стара планина се добива 70% от морската риба в България. Тук е по-големият рибарски флот - не само с кораби, но и с лодки. В центъра на града сме осигурили офиси с подземен и надземен паркинг. Става въпрос за бившата сграда на профсъюзите, до Операта.

- Кога ще има решение за преместването?

- Това е в компетентността на Министерския съвет. Черноморските кметове в област Бургас сме подготвили подписка до МС.

- Кметовете по морето отново стават актуални покрай законопроекта за Черноморското крайбрежие. Те са против предвидената забрана за строителството на първа линия - на 100 м от брега. Вашата позиция каква е?

- Основните мотиви на регионалното министерство са да бъде ускорено приемането на общите устройствени планове на черноморските общини. За наше щастие вече година Бургас има действащ общ устройствен план и в него сме включили всички тези параметри на редукция. Желанието на министерството е първата зона - зона А, 100-метровата, да бъдат резервирани територии само за спорт, заведения, велоалеи, паркоалеи, пейки, възможност за паркинги и по-безпрепятстван достъп до морския бряг.

- Значи пред Бургас този въпрос не стои?

- Да, той не ни притеснява. Градската територия вече е урбанизирана, контактната зона с морето е основно чрез Морската градина, където нямаме намерение да строим. Другата част, която е в посока солниците и Сарафово, голямото желание на общината е да изгради в първата зона велоалея с пешеходна зона и да даде възможност там да се изградят заведения и инфраструктура, свързана с туристическите атракции.

- В Бургас ще се наложи ли събаряне на сгради?

- Тази промяна в закона ще третира строежи оттук нататък. Доколкото разбирам, ще има буферен срок от няколко месеца до 1 г., в който всички стартирали процедури ще могат да бъдат довършени и да влязат в параметрите на ограничението.

- Имате ли кметовете от морето обща инициатива?

- Имахме обща среща с министъра на регионалното развитие, областния управител и бургаските депутати и взехме решение администрацията на областта и на министерството да ускори процедурите по приемане на устройствените планове най-вече на Царево и Созопол, които са в по-ранна фаза. Разбира се, последната инстанция е решението на общинските съвети.

- А вече от общините зависи дали ще въведат това ограничение?

- Именно.

- В края на юни предстои откриването на пътен възел Юг на изхода на Бургас в посока Созопол, който да поеме трафика от магистрала "Тракия" към морето на Юг. Ще има ли тапа в Бургас?

- Именно заради липсата на такъв пътен възел тапата бе час-час и половина. Сега, с изграждането на моста, кръговото движение и въвеждането в експлоатация на пътен възел Юг, ще се осъществи безпрепятствено преминаване и няма да се получава задръстване.

- Идва летен сезон - какво подготвяте освен фестивала "Спирит ъф Бургас"?

- Много богата културна програма. Всеки ден ще има събития, основно в центъра на града, на плажа и в Морската градина. Надявам се да мине безпроблемно туристическият сезон, да няма тежки инциденти, да няма инфарктни ситуации. Очакваме всеки момент областният управител да ни даде и тази година безвъзмездно да стопанисваме Централния плаж. Всички чадъри, шезлонги, спортни съоръжения там ще са безплатни. Миналото лято нямаше платени чадъри и шезлонги и това се прие много радушно от гостите и жителите на Бургас. От 6,00 ч сутринта идваха плажуващи да си запазват шезлонги. Тази година ще осигурим три пъти повече. На Централния плаж няма да има нито една платена услуга. Ще осигурим още 6 нови игрища, с което ще станат 10 местата за плажен волейбол, тенис, футбол и бадминтон. Ще има два къта за игра на деца и фитнес уреди на плажа.

- Другата част от плажа не е ли на концесия?

- Северният плаж е даден на концесия преди години. Там ще има и платени, и безплатни зони.

- Кога ще започне изграждането на амбициозния проект за преустройство на остров Св. Анастасия?

- В момента приключва тръжната процедура за избор на фирма изпълнител както на острова, така и на моста в Бургас. За следващия сезон островът и мостът ще са в новия си блясък.

- Вие сте в ръководството на ГЕРБ. Как се отнасяте към закона за гражданската конфискация? Морето е притегателен център за легални, но и за нелегални пари. Сигурно много вили по ивицата ще изгърмят.

- Аз съм по-ангажиран с местните проблеми и не познавам в детайли проекта. Но обществото има нужда от такава справедливост. Така че само можем да подкрепяме в политически аспект приемането на закона.

- Догодина има парламентарни избори. Вие сте един от най-успешните кметове на ГЕРБ. Мислил ли сте за политическа кариера извън кметуването, макар и в най-добрия за живеене град в България за 2010-а?

- Не. Камъкът си тежи на мястото. Най-малко мога да мисля за политическа кариера, защото съм поел много ангажименти пред избирателите в Бургас. Има достатъчно добре подготвени политици, с нужната компетентност. Не е вярно, че ГЕРБ няма добри кадри - в последните години се откроиха много, и то млади политици. Така че само бих ги подкрепил.

- Разбирам, че няма да ставате депутат.

- Не бих се чувствал комфортно и може би няма да съм толкова полезен.

- Кога ще има делфинариум в Бургас?

- В момент подготвяме терена и параметрите на застрояването му. След това ще обявим конкурс. Вече има интерес от две чужди компании с желание да инвестират, специализирани в изграждането на морски и водни атракции. Едната в момента строи океанографски център с делфинариум в Русия, а другата мисля, че има няколко аквапарка в България.

- Къде ще се намира?

- В зоната на парк "Езеро", близо до Морската градина, в контактната територия между Атанасовското езеро и морето, за да има лесен достъп на солена вода. Намира се северно от новата конна база, до ЦУРК-а.

- Кога ще е готов делфинариумът?

- Общината няма пари за изграждането му, така че всичко зависи от възможностите на евентуалния инвеститор.

- Църквата - символ на Бругас "Св. св. Кирил и Методий", се сцепи заради строеж на подземен паркинг. Ще я спасите ли?

- Взели сме аварийно всички мерки за укрепването й. Фирмата, която строи паркинга, до момента е вложила в това 400 000 лв., привлечени са най-добрите специалисти като консултанти. Ходя всеки ден до църквата. Тя ще бъде възстановена. Подземният паркинг трябва бъде завършен възможно най-бързо, за да отпаднат рисковете и за съседните сгради.

- Имате ли амбицията Бургас след години да бъде наричан морската столица вместо Варна?

- Имам амбицията бургазлии да са със самочувствие и да са щастливи, че живеят в този град. А кой как ще го нарича е без значение за мен - важното е инфраструктурата да е перфектна, младите да намират причина да останат и жителите да могат да се реализират.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2012 г.
0
 
 
Не бива да се правят нови делфинаруими а да се затворят старите и да се освободят делфините. Не мислете само как да печелите пари а помислете че на този свят има и други живи същества, които също страдат. Мислите ли че на тези делфини им е приятно да са роби на хората, и да се въртят по цял ден и да скачат за парче риба?! Аз досега не знам делфин сам да е дошъл да кандидатства за работа щот му е кеф!
Aнонимен
на 05.05.2012 г.
-2
 
 
нашия кмет се помисли вече, сега след като боядиса целия град синя зона да си пълнят гушките 5 човека, сега други тъпотии ще мисли
Aнонимен
на 04.05.2012 г.
0
 
 
Как да не се строи ,Мистър компетентен.Бургас макар и красив е един от най-скучните градове в България.С какво можем да се похвалим?Музеи ли имаме,дискотеки летни ли имаме,усеща ли се живинка лятото.Пълен та*ак!
Aнонимен
на 04.05.2012 г.
+2
 
 
Кмета е отговорил, че ще се строи до конната база - там са голи поляни и нищо не пречи да се построи там.
Aнонимен
на 04.05.2012 г.
-3
 
 
Никви делфинариуми не ни трябват! Морската да не е циркова площадка! Аз съм против да се строи още..морската градина ще изгуби чара си.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: