Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започна железничарската стачка
Автор: Екип Burgas24.bg 08:46 / 24.11.2011Коментари (18)1277
© Burgas24.bg
Българските държавни железници (БДЖ) започват ефективни стачни действия в цялата страна. Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден, от 24 ноември, в часовете от 8.00 до 16.00. Ще спрат всички влакове - пътнически, товарни, международни. По ключови гари в България ще бъдат проведени регионални протестни митинги.

Синдикатите протестират срещу спирането на 150 влака и съкращаването на 2000 души от системата на БДЖ. Според тях не е ясно по места кои влакове ще бъдат спрени, а максимумът влакове, който може да бъде спрян, е около 30 - 40. Спирането на влакове е сериозен икономически удар върху бъдещето на засегнатите райони, като ще се затрудни придвижването на ученици и работници.

Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Компромисът е той да бъде подписан със старите параметри.

От ръководството на "Пътнически превози" съобщиха, че ще има списък с влаковете, които биха били задържани в часовия пояс на стачката - той ще бъде качен в сайта на БДЖ и ще бъде разпратен. При закупуване на билет пътниците ще бъдат информирани за възможността пътуването да не се осъществи, ще бъдат връщани и суми.

540 автобуса трябва да бъдат осигурени, за да се поеме пътникопотокът, който ще бъде засегнат от стачката, по изчисления на БДЖ. Железниците обаче няма да осигурят автобусния транспорт. По места някои от частните автобусни фирми вече предвидиха увеличен състав на автобусите.

Ръководството на БДЖ обяви преди месец предстоящите реформи. Те са свързани с оптимизиране на състава с 2000 души, като срещу доброволно напускане се изплащат 6 заплати; спиране на 138 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на билетите за търговските влакове с 15 % и на всички останали средно с 9 % и продажбата на "Товарни превози", като това ще намали парите, които правителството трябва да предостави като помощ, за да се ускорят реформите и БДЖ да се извади от състоянието на икономическа загуба.

Отстъпването от петте мерки за БДЖ означава фалит и по мерките не може да има предоговаряне, смята Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Ръководството на БДЖ отказва да подпише нов Колективен трудов договор, защото не е склонно да запази всички съгласувателни процедури, които съществуват в стария договор. То смята още, че така обявената стачка, е незаконна.




Още по темата: общо новини по темата: 225
28.03.2024 »
14.03.2024 »
08.03.2024 »
23.02.2024 »
26.01.2024 »
30.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.11.2011 г.
0
 
 
Бдж загива ,както и здравеопазването
+1
 
 
А работниците ли са виновни ,че бившите шефове на БДЖ не правиха нищо за спасяването на компанията и си направха частни железопътни компании ,който вземат товара на БДЖ...?
0
 
 
БДЖ няма да започне да предлага качествена услуга докато не се направят тези реформи. За съжаление, това е свързано със съкращаването на много хора, но това е неизбежно..
Какво става? Явно има сериозен проблем.
на 24.11.2011 г.
+4
 
 
Абсолютно подкрепям правителството за БДЖ!!! Държавата не може да ги спасява до безкрай!!!!
+2
 
 
Истината е до сега БДЖ беше една от Свещените Крави дето никой не искаше да е пипа ! През всичките години там само се крадеше а държавата наливаше пари в бездънната яма ! Най-после се намери смел човек които да спре крана ! Не е приятно за хората които работят там ,че ще загубят работа , но на това дередже БДЖ е благодарение на престъпното бездействие на управляващите над 20 години ! Боли няма как , но трябва да се реже иначе цялото БДЖ умира !
0
 
 
Да видим още колко време ще му е нужно на балканския селяк да изкопира цивилизования и най-накрая да отдаде пътническите превози на концесия.Хайде направете са на големи философи и сложете минусите,обаче вашите влакове не се движат,през моята станция мотрисите са на 5 минути.
Aнонимен
на 24.11.2011 г.
+3
 
 
Стига глупости бе, при другите народи шафнера не се напива на 30тата мин от тръгването на влака и кондукторите не продават билетчета на половин цена за да си гушнат паричките.
+3
 
 
Евала им правя на другите народи...когато стачкуват транспортните работници ги подкрепят всички ,а тук в България,нямат никаква подкрепа !Затова още дълги години ще позволяваме да ни тъпчат и ще плюем срещу управляващите, ама само когато сме на масата пред телевизора.
+2
 
 
че да не би народа досега да им е плащал заплатите,стига глупости!Нека си стачкуват хората.То друго няма как да направят синдикатите така или иначе,но поне да си знаят железничарите защо плащат членски внос.
0
 
 
Всички на работа.за какво стачкува клановете в БДЖ.сигурно не е обществена тайна че крадат и с краката си.във времена на криза сме-съкращения навсякъде има.не стига че сигурно ще им опростят дълговете и на тях ами и ще стачкуват.свиване на персонала.модернизиране на БДЖ преразглеждане на лицензите на другите пумияри-транспортните фирми.незастъпване на бдж и превозвачите.това е.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: