Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бакалавър фармацевтите протестират, заплашват и с ефективни стачки
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 09.10.2011Коментари (13)3589
© Burgas24.bg
Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България излезе с протестна декларация, в която настоява да се направят промени в Закона за лекарствените продукти, така че да се зачита образованието и професионалните им възможности.

Помощник фармацевтите настояват да им се даде възможност за бъдеща реализация като се разкрият образователни програми, даващи им възможност за допълнителна квалификация.Те настояват за спешна среща със здравния и образователния министри и предупреждават, че следващото им действие ще бъдат ефективни протести

В момента законът забранява на помощник-фармацевтите да продават лекарства по рецепта без прекия контрол на магистър. Това според ръководството на Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България води до проблеми в за обслужването с лекарства на хората в малките населени места.Според Лиляна Петрова- секретар на Нац. сдружение на бакалавър фармацевтите в малките населени места аптеките в момента работят като дрогерии,защото законът така е ситуиран и могат само магистър фармацевти да работят лекарства по рецепта и отиси продукти.

Аптекарите твърдят, че заради липсата на достатъчно магистри фармацевти и заради принизяването на обучението им голяма част от обектите работят на ръба на закона

По думите на заместник председателя на сдружението Венета Йошева 20-30% от аптеките отговарят на изискванията магистър- фармацевти да покриват работното време на аптеката. Останалите аптеки не отговарят на това изискване, защото

Бакалавър фармацевтите се оплакаха че са лишени от възможността за по-нататъшна квалификация, тъй като у нас няма магистърска програма, по която да продължат обучението си. Затова от сдружението което обединява над 7 хиляди фармацевти настояват за "магистратура по направление фармация, така че ние да получим подобаваща си реализация. Така обществото ще може да спечели и да остави аптеките в малките населени места.Там населението няма да бъде лишено .И още нещо за тези колеги, които няма да могат да направят магистратура по ред причини-не всички ще отидат да учат да се даде възможност една логика в нещата да има едно заварено положение, да се уважи техния стаж".

Настояват за спешна промяна в закона ,който да им даде право на достоен труд.В противен случай са категорични, че ще излязат на протест.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.08.2012 г.
0
 
 
Фармацевти стига сте сравнявали пом.фармацевт с мед. сестра ставате смешни дори жалки.Лекар в малко населено място може да се смени от фелдшер,но не и от мед. сестра,а пом. фармацевт може изцяло да изпълнява функциите на фармацевт.
Aнонимен
на 18.02.2012 г.
0
 
 
ЗАщО ДА МЕ КОНТРОЛИРА ФАРМАЦЕВТ , КОГАТО ТАКА НАРЕ4ЕНИТЕ МАГИСТРИ НЕ МОГАТ ДА ЗАМЕНЯТ НА КЛИЕНТА КОНКОР С БИОГАМА, ИЛИ НЕБИЛЕТ С НЕБИВОЛОЛ И ОщЕ ПРИМЕРИ В РАБОТАТА НИ С МАГИСТРИТЕ В АПТЕКИТЕ. ЗАщО ПО ЗДРАВНА КАСА ДА РАБОТЯТ САМО МАГИСТРИ , КОГАТО ПРЕПИСВАТ ОТ РЕЦЕПТАТА КОДОВЕТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ВЪРХУ ГОТОВАТА БЛАНКА В КОМПюТЪРА , НИЕ ПОМ.ФАРМАЦЕВТИТЕ МОЖЕМ ДА РАБОТИМ БЕЗ РЕЦЕПТА , ПО РЕЦЕПТА ,ЗДРАВНА И НАРКОТИ4НИ В ПОВЕ4ЕТО СЛУ4АИ ПО ДОБРЕ ОТ МАГИСТРИ. ЗАТОВА И В ОБЯВИТЕ ЗА РАБОТА ЗА ПОМ.ФАРМ. ТЕЗИ УМЕНИЯ СА ОПИСАНИ В УСЛОВИЯТА ЗА РАБОТА В АПТЕКИТЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ. ДОКОГА щЕ ТЪРПИМЕ ТОВА.
0
 
 
Големи претенции,много важни станаха!
Aнонимен
на 11.10.2011 г.
0
 
 
Стига сте се съобразявали с фармацевтите.....те Ви използват когато имат нужда от Вас,а иначе не Ви защитатват.Защо откриват тези колежи?А самите те са бакалаври и са завършвали задочно за такива....за магистър е необходима специалност,а много малко от тях имат такава в момента за магистри те надграждат с точки....явявайте се в ефир и си отстоявайте правата
Aнонимен
на 10.10.2011 г.
+2
 
 
Степен бакалавър' е абсолютно достатъчна и еднаква с професионализма на ' магистър', нужен за НИВО АПТЕКА. В нея не се правят анализи,синтези на л-ва,мониториг дози,терапии,..дори и приготвяне на л-ва (1-2%).Делението на длъжност в аптека е напълно излишноЕстеството на работа в нея не го налага.Бакалавър е точно и конкретно подготвен за изпълнението и евент.корекция на предписанието(нареждане) от лекаря.Магистрите са подготвени и за научна сфера-нека бъдат по-амбициозни и се реализират на по-високо ниво.Като ги тегли "инстанцията гише-пари",нека се аргументират с какво са по-подготвени за същата? За всичко важно и пак важно за ефект,показания,противопоказания и.. до подробности бакалавърът е учил години и е дипломиран след държавни изпити.Какво? Отричате всичките тези дисциплини ,като непрофесионални? и с какво ли са недостатъчни за нужното ПРИЛОЖИМО В АПТЕКА?
Aнонимен
на 09.10.2011 г.
0
 
 
като се прави сравнение с медсестра трябва да сте наясно и то много с наредбите в тях се дават права на мед сестри са самостоятелна работа а друга 4аст под контрол ето там е проблема - контрол-да- но и самостоятелна работа другите сравнения са некомпетентна манипулация
Aнонимен
на 09.10.2011 г.
+1
 
 
Трябва да има контрол от магистър-фармацевт задължително!!!Все едно мед. сестра без контрол от лекар в кабинета!!!
Aнонимен
на 09.10.2011 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: