Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на свободния достъп до търговския регистър
Автор: Екип Burgas24.bg 09:38 / 15.04.2011Коментари (5)2226
От 1 януари 2012 г. пълните данни за фирмите няма да са достъпни свободно и безплатно, а потребителите на търговския регистър ще могат да бъдат контролирани и проследявани. Това ще е ефектът от окончателно приетите с гласовете на ГЕРБ и "Атака" промени в Закона за търговския регистър вчера.

След измененията съвсем малка част от данните за фирмите ще е достъпна свободно и безплатно. Тя няма да съдържа лични данни и на практика ще е безполезна, тъй като няма да позволява дори да се идентифицират собствениците и управителите на компаниите.

Пълната информация с актове на дружеството и заявления за промени ще е достъпна само с електронен подпис или цифров сертификат. И двата са платени. Това ще затрудни и самите собственици да следят фирменото си досие срещу евентуални опити за кражба на компанията или измама. Справки ще могат да се правят и на гише в Агенцията по вписванията с молба и лична карта. Практиката показва, че това води до големи опашки и нерви за гражданите.

Промените в достъпа до търговския регистър бяха предложени от Министерството на правосъдието, под шапката на което е Агенцията по вписванията, която води търговския регистър. Мотивът за тях беше проследяване и контрол на потребителите на информация за фирмите.

В нито един от текстовете, приети вчера от депутатите от ГЕРБ, обаче няма гаранции, че няма да се злоупотребява с новата събирана информация кой коя фирма е проверил. Няма и регламент за това кой ще има право да знае кои са правили справка в регистъра. Без отговор висят и въпросите какви ще бъдат процедурата и цената на достъпа. За това тепърва ще се пише наредба от правителството.

"Това е поредният израз на полицейщината на управляващите. Те искат да се знае кой от кого се е интересувал, явно се притесняват от разследващата журналистика", заяви по време на дебата в парламента Мая Манолова от БСП.

Тя посочи, че ако отпадне безплатният достъп до всички данни за фирмите, няма свободно да се виждат приватизационни договори и протоколи от общи събрания на държавни дружества и това ще улесни злоупотребите. "С тези промени ще се обезсмисли търговският регистър, ще се отнеме неговата публичност и прозрачност", заключи Манолова и призова ГЕРБ да се откаже от тях.

Предложението й за отлагане беше подкрепено само от 22-ма депутати - 15 от "Коалиция за България", един от ГЕРБ (до редакционното приключване на броя не беше ясно кой е и какви са мотивите му), четирима от Синята коалиция и двама от "Атака".

Срещу въвеждането на ограниченията за достъпа до информацията за фирмите се изказаха и Екатерина Михайлова и Мартин Димитров от "Синята коалиция". "Това е лошо, не го правете", заяви Михайлова. "Единственото, което ще постигнете, е увеличаване на измамите и несигурността. Това ще е следващият голям скандал в България, ще има обществено недоволство и въпроси от Европейската комисия", обърна се Димитров към депутатите от ГЕРБ.

Последната дума в дебата за публичността на търговския регистър беше на зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова, която заяви: "Аз лично бих затворила фирмените досиета!" После увери депутатите: "Никой не закрива търговския регистър, нашият подход с регистрирания достъп сега търси баланса и е само временна мярка." Тя не обясни защо определя промените като "временни" и какво ще последва.

Окончателното гласуване мина при полупразна зала. Ограничаването на достъпа подкрепиха 60 депутати от ГЕРБ и 9 от "Атака". Петима от БСП и трима от "Синята коалиция" бяха против, а един от ГЕРБ се въздържа. Шефът на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) още миналата седмица обяви, че ще гласува "въздържал се", тъй като не иска да носи отговорност за проблемите, които ще породи регистрираният достъп. Тя обаче не беше в залата, проверка показа, че въздържалият се е колегата й от правната комисия Красимир Ципов.

Много от депутатите прогнозираха, че търговският регистър практически ще затвори заради издаването на цифрови сертификати за достъп, а пред гишетата ще се видят опашки от желаещи да направят справка. Достъпът до регистъра и в момента е затруднен, тъй като, откакто през лятото на миналата година се заговори, че ще бъде ограничен, много хора започнаха да "теглят" информация, докато е налична. Системата на регистъра се претовари и служителите на Агенцията по вписванията не можеха да работят.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Следващата промяна в Закона за търговския регистър ще бъде ЗАКРИВАНЕ на регистъра (прогноза на Радио Ереван)...
+5
 
 
В България винаги най-напред се правят грешките, после търсим начини да се поправят. Не стига, че допуснаха това безумие с пререгистрация, обявяване на актове (ежегодно по 50лв от фирма за няколко листа хартия), поради което лъснаха данните на всички, а сега и пари за ел. подпис. Това не е изход от ситуацията, който ще злоупотребява, ще има 50-100лв за ел. подпис и сертификат.
0
 
 
Категорично съм против тази мярка за ограничаване на достъпа! Как ще проверя фирмата, с която ми предстои евентуално да подпиша договор? Как ще се предпазваме от измамите?
+1
 
 
Ограничаването на информацията не е добър акт, но и сегашното положение не е розово! Не може да се виждат ЕГН-та, телефонни номера и адреси на хората, управляващи дружествата!!! Това все пак нали е класифицирана информация! Как са защитени тези хора?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: