Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Бургаски депутати от ГЕРБ предлагат такситата да могат да возят повече пътници
Автор: Екип Burgas24.bg 12:33 / 16.12.2010Коментари (2)10573
© Burgas24.bg
Групата на народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас направиха предложение за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози и те бяха приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

Бургаските депутати настояха за подобряване на текстовете, в които са отразени становищата на таксиметровия бранш, а именно:
- Промяна на броя на местата в автомобилите, с които се извършва таксиметров превоз на пътници от 5 на 7, включително мястото на водача.

- Въведени са по-строги санкции за водачите на МПС за нарушения, свързани с таксиметровите апарати. Водачите, управляващи лек таксиметров автомобил, оборудван с устройство или приспособление, свързано с работата на таксиметровия апарат, което дава възможност за записване и отчитане на неверни данни се наказват с глоби. Новите предложения се отнасят за повторно нарушение и освен налагането на глоби, автомобилът да бъде отписан от списъка с данни за автомобилите към удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Друго важно предложение е въвеждане на максимална цена на такситата: Въвеждане на максимална цена на таксиметровите превози, както и за създаване на правомощие на общинските съвети да определят максималния размер на цените за предоставянето на таксиметрови услуги на територията на съответната община. 

Задължението за обявяване на тарифите за извършване на превозите на подходящо място в автомобила не е достатъчно, за да бъдат защитени интересите на потребителите. Потребителите не винаги са способни да преценят в конкретния момент качеството и цената на предлаганата услуга и да направят своя избор. Трябва да се намери баланса между пазарния принцип и защита на интересите на потребителите. 


Регулацията на цените за предоставянето на таксиметрови услуги чрез определянето на максималните им размери е оправдана с оглед защитата на икономическите интереси на
потребителите и предпазването им от необосновано високи цени. Същият подход се прилага във Великобритания, Дания, Унгария, Холандия, Финландия, Ирландия, Чехия и Белгия, а в Италия, Франция, Германия и Испания се прилагат фиксирани тарифи за километър и времетраене на пътуването. В Румъния местнит власти определят минималния и максималния
размер на цените на таксиметровите услуги. «Впримените ни дни в Бургас десетки представители от таксиметровия бранш се срещаха с мен и колегите ми с молба да защитаваме интересите им със законодателни промени. Едно от основните искания беше промяната на броя на местата в автомобилите, с които се извършва таксиметров превоз на пътници от 5 на 7.

Лично аз съм имал разговори с превозвачи на територията в цялата област. Подобни искания бяха поставени и от шофьорите в град Приморско", коментира председателят на
Комисията по транспорт,информационни технологии и съобщения Иван Вълков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2012 г.
0
 
 
Мисля, че по-скоро става въпрос за вановете с 3 реда седалки, които имат седалки за 7-8 човека, а може би законът е направен така, че им позволява да возят максимум 5.
Aнонимен
на 06.04.2012 г.
0
 
 
По закон местата са определени в всеки автомобил според големината и вида на колата, т.е. в лека кола 5 4овека...Не разбирам за6то трябва да има изклу4ение за такситата, да возят 7 4овека при капазитет 5 ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: