Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Независимите" вдигат скандал заради паметна плоча на загинал драматург
Автор: Екип Burgas24.bg 17:36 / 27.07.2010Коментари (2)1559
© BulPhoto
Политически конфликт избухна около откритата в градинката пред ДТ "Адриана Будевска" паметна плоча на драматурга Иван Славов, който загина в катастрофа през октомври миналата година на пътя Бургас - София, край село Венец. Освен че беше известен в културните среди на града ни, Славов беше един от основателите и на гражданско сдружение ГЕРБ, въпреки че никога не е членувал в партийния вариант.

Паметната плоча беше открита в петък и веднага предизвика гнева на групата на "Независимите" в Общинския съвет, които искат нейното премахване. Тяхната мотивация е, че е поставена незаконно върху публична общинска собственост и че мястото й не е в градинката пред театъра на метри от бюста на Адриана Будевска. В ГЕРБ са възмутени от упреците. За тях те са абсурдни и оскверняват памет на загинал човек.

В същото време в културните среди се заговори, че и други личности имат принос към Бургас, но нямат паметни плочи. Потърсиха се още мнения на хора от политическия и културния живот на града ни по темата, която се очаква да взриви емоциите и в местния парламент.

Вълчо Чолаков - общински съветник от СДС:
Конфликтът ми прилича на интрига, която обслужва бизнесинтереса на някои хора, излъчващи подобни предавания по една телевизия. Гражданите ще се уморят от подобни сцени, тъй като тези, които провокират конфликта, не търсят някаква принципност, а по-скоро се правят на интересни. Иначе, по отношение на уважението към хората с принос към Бургас, имахме идея за Алея на славата, независимо дали тя ще се казва точно така. В СДС работим по реализирането й. В града има много заслужили имена, обмисляме критериите, по които те да бъдат отсети и начина, по който ще бъдат уважени.

Чанко Мирчев - общински съветник БСП:
Нямаме обща позиция на БСП по въпроса с паметната плоча, но моето лично мнение е, че има немалко заслужили дейци на културата, които да бъдат почетени по този начин. Няма нищо лошо в поставянето на такава плоча, но просто трябва да бъде спазена законно процедурата. Ако беше постъпило предложение в Общинския съвет за изграждане на паметника, сигурен съм, че нямаше да има никой против. Отделно може да се помисли за други хора, които също да бъдат почетени. Би трябвало да има възможен начин, аз нямам нищо против. Нека има повече хора с принос към Бургас, които заслужават да бъдат увековечени.

Аглика Бояджиева - актриса:
По време на избухналия конфликт в Бургас бях в столицата и не съм запозната в детайли. Мога да кажа, че градинката, където е плочата, не е на театъра, а на общината и нейно е законното право да решава какво може да бъде монтирано там. Тези неща се преценяват от други хора, а не от нас. Пред театъра има паметник на Адриана Будевска, а на другите починали колеги паметните плочи са на гробищата.

Стойко Сакалиев - художник:
Идеята за поставянето на плочата на Иван Славов беше абсолютно спонтанна и се роди между негови приятели. Категоричен съм, че в това нямаше политически елемент и едва ли от ГЕРБ имат вина. Допускам, че е възможно да има неточност и че нещо може да не е издържано чисто формално, но това ли е най-големият проблем в държавата. Една плоча, чиято цел е да почете паметта на загинал човек, се превърна в центъра на такъв дебат. Вместо "Независимите" да повдигат този въпрос, могат заедно с останалите си колеги да определят място, където тези хора да бъдат почитани. В другите градове и държави има алеи на славата, на звездите, ако има подобна и в Бургас - този проблем би бил решен веднага. Дори и в случая с плочата на Иван Славов да има допусната грешка, тя винаги може да бъде решена. Смятам, че има нормални човешки отношения и ако се съберат двете страни, може да се стигне до изход. Чух една поетеса, че предложи други хора, като Вили Цанков, също да имат паметни плочи, но този процес би продължил до безкрай. Всеки случай е различен. Иван Славов през последните години работеше тук, почина близо до Бургас и е нормално да има тук плоча. Не бих могъл да взема отношение в един дебат на кого да има и на кого да няма паметник, трябва да се обмисли.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 7
23.07.2010 »
21.07.2010 »
13.07.2010 »
06.10.2009 »
06.10.2009 »
06.10.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Тези паляци "СКАТ" много се излагат.Плочата е 50 на 50 см. сложена е под едно дърво.Цялата работа е,че човека е имал нещо общо с ГЕРБ.Нямали разрешително за строителство :))Другия пък Г.Манев се изцепи,че във време на криза се давали пари и се строяло:))Постоянно говорят по телевизията си,че В.Стойновски е лакей на ГЕРБ , а Манев какъв е на СКАТ ?Пълни смешници са всичките.Големите "българи" Касабов фурнаджииската лопата и на убиеца и мошенник Дражев брат му с предаване "анти мафия" .
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: