Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет пространството
Автор: Екип Burgas24.bg 15:39 / 22.06.2010Коментари (8)1857
©
Операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството, посредством сайта "chitanka.info", е проведена от спецполицаите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП, научи Burgas24.bg.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство. Припомняме, че само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.


По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В България и хляба ни е скъп, а който не купува хляб, как ще оцелее физически, та да си купува книги и да живее духовно!?!?...И - тъй като и хляба ни е скъп, досега си избирах книги за купуване, преглеждайки ги първо в електронен вариант. Сега вече няма изобщо да си купувам книги, защото не мога да си позволя да рискувам да дам част от парите си, предназначени за хляб, за нещо, което не съм сигурна, че ще харесам. Мили съфорумци, дерзайте да дерзаем! Май се връщат времената на апокрифното разпространение на книги, както по социалистическо, само че не, защото книгите са забранени, а защото доходите ни са мизерни!
+1
 
 
За цигари и алкохол пари имат, но за книги не стигат.... "мамини 'убавци". ;))
+2
 
 
Браво! В интернет трябва да има само порно и сайтове за залагания
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: