Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Ръководството на ПФК Нефтохимик трябва да представи програма за развитие
Автор: Иван Сотиров 17:07 / 04.06.2021Коментари (1)1337
© БНР
Програма за развитието на ПФК "Нефтохимик " трябва да представи до една седмица новият мажоритарен собственик на клуба Анелия Златкова. Решението е взето на състоялото се днес заседание на Комисията по спорт към Общинския съвет. Повод са исканията на Златкова за по-сериозна намеса на Община Бургас за подобряване на състоянието на клуба. В неформални разговори тя дори е обяснила, че обмисля идеята да премести мъжкия отбор на "Нефтохимик“ да играе в община в област Варна.

Претенциите на ръководството на клуба са за по-пълно и по-голямо финансиране от страна на Община Бургас. Около 400 000 лв. са необходими, за да стартира проектът "Нефтохимик“. Тази сума е коментирана на заседанието, обаче не е поискана от Общината, поясни председателят на Комисията по спорт Йордан Георгиев. Към момента дълговете на клуба са много. Анелия Златкова от няколко години е в Управителния съвет и е наясно какво е състоянието на "Нефтохимик“, допълни Георгиев. "що се касае до финансирането за тази година. В бюджета на Община Бургас за тази година за ПФК "Нефтохимик“ са предвидени като субсидиране държавна помощ 60 000 лв., които са дадени изцяло. Защо е сумата 60 000 лв. срещу претенциите, че предходни години е давано повече? Има Директива 13 на Европейския съюз, според която не може да бъде субсидиран с държавна помощ, който и да е спортен клуб, повече от 200 000 евро или 391 000 лв. в рамките на три текущи години. През 2019 г. ПФК "Нефтохимик“ е взел 130 000 лв., миналата година е субсидиран с 200 000 лв. , т.е. до 391 000 лв. остават 60 000 лв. Отделно от това Община Бургас е превела по Наредбата за финансиране и стимулиране на спортните клубове, 28 000 лв. за детско –юношеската школа. Преведено е и дарението, което прави нефтената рафинерия в рамките на 90 000 – 100 000 лв. за развитие на детско –юношеската школа“, поясни Георгиев, съобщи БНР.

Друг проблем се оказва използването на спортната база. Представителните си мачове клубът играе на стадион "Нефтохимик“. Според договора, клубът е длъжен да плаща за поддръжката на стадиона всеки месец. "Това са разходи за ток, вода, подмяна на тревата и т.н. Доколкото ми е известно там има доста сериозни задължения и футболният клуб не може да ги заплаща на този етап. Относно ползването на базата на детско-юношеската школа в "Изгрев“. Тя е общинска база и както всички спортни клубове, те плащат 50 %. Нашата Наредба не разрешава безплатно ползване на каквато и да е база, освен при определени условия. Дори и да разрешим на някой клуб да ползва безплатно базата, то това ще бъде в конфликт на интереси с останалите клубове“, обясни Георгиев.

Той допълни, че по време на Комисията се е стигнало до решение, което е предложено на Анелия Златкова и ръководството на клуба. Според него до една седмица те трябва да предложат програма за развитието на ПФК "Нефтохимик“. "Тя не трябва да бъде само един финансов план. Ние искаме да видим програма с перспективи и работа, а финансовият план да бъде като добавка и да конкретизира тази програма. Второто, което се уточнихме е, че ако имат желание, то нека да си пуснат необходимите документи за предоставяне, за концесиониране и вземане под наем дългосрочно на спортна база. Важно е да се направи приход/разход, защото може да се окаже, че плащането на доста нисък наем е по – добре отколкото поддръжката на тази спортна база, която те искат да ползват“, посочи Георгиев. Той допълни, че не е възможно Община Бургас да издържа един професионален футболен клуб.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И от къде да е вземе тази Програма за развитието на ПФК "Нефтохимик ", като растежа спря и тръгна надолу.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями
Полска кула от Топ 10 застава на пътя на Григор Димитров в Маями

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: