Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Мутафчийски: Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена
Автор: Екип Burgas24.bg 20:48 / 13.11.2020Коментари (49)10971
©
България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Това беше потвърдено на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата – този с компанията "Johnson".

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание.

В рамките на заседанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК.

"За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично", категоричен беше премиерът Борисов.

По думите му сумите, които се отделят за целта са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози. За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

"Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини", посочи министър Ангелов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание.

"Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не се ли накрадахте, не се ли наядахте пожелавам ви всички пари които откраднахте от народа на България да си ги носете в гроба...
0
 
 
Нема страшно пак ще ги раздадете на джипитата да ги слагат срещу подпис както беше с лекарството срещу свински грип
0
 
 
От лекари знам, че имунитетът, след прекарано ковид-заболяване, трае три месеца. С каква продължителност ще да е имунитетът след ваксинация!?
0
 
 
12-13 млн ваксини!!! По две на човек ли ще слагат? Изобщо знаят ли колко човека ще искат ваксина, за да поръчат толкова? Голямо присвояване на пари ще падне с тези ваксини.
0
 
 
По-добре да има, отколкото да не достигат, ако са в повече, винаги могат да се дарят на страни, които не могат да си купят, дори ЕС предполагам, ще има въэможност эа прераэпределение.
0
 
 
Е гати далаверата те по една маска не ни купиха ама сега по две ваксини. 🤔
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: