Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скоро тръгва предупредителната система за предпазване от цунами в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 26.04.2013Коментари (7)4098
©
Изграждането на нова предупредителна система за предпазване от цунами в Черно море вече е на своя финал. Тя тръгва точно след старта на активния летен сезон и е дело на български и румънски океанолози. Това съобщи доц. д-р Орлин Димитров, председател на Научния съвет на Института по океанология към БАН, чиято научна специалност е геотектониката, тоест земетресенията и другите природни бедствия. Координационният център, в който ще се събира цялата информация за нашето крайбрежие, вече е почти завършен и ще се помещава в Института по океанология-БАН, Варна. Предупредителната система от станции в морето и по крайбрежието ще фиксира всички сеизмични трептения и на основата на параметрите им ще определяме, дали се получава земетресение, което може да бъде опасно, респективно дали може да предизвика цунами, обясни доц. Димитров.

По неговите думи изключително голяма е стопанската полза от новата регионална предупредителна система за предпазване от цунами в Черно море. На първо място тя дава много по-голяма сигурност на всички живеещи и пребиваващи по черноморското ни крайбрежие. Хората вече ще могат своевременно да се информират, за да се евакуират на безопасно разстояние, ако - не дай си Боже!, стане опасно земетресение в акваторията ни. Второ - въпросът има и чисто бизнес страна. Ние сме туристическа страна и когато в чужбина знаят, че по нашето крайбрежие има ранно предупредителна система за цунами, авторитета на морските ни курорти силно ще се вдигне, защото е гарантирана пълната сигурност на летовниците, подчерта доц. Димитров.

Той даде за пример случилото се в Индийски океан през 2004 г., когато неочаквано мощно земетресение предизвика цунами, което нанесе страхотни поражения по крайбрежието и предизвика смъртта на хиляди нищо неподозиращи летовници. Ако там е имало подобна система за ранно предупреждение голяма част от хората със сигурност са щели да се спасят. Заради този инцидент морският туризъм в региона е отчел катастрофален спад през следващите години. Разработката има и още една вече чисто научно страна. Събраната научна информация за този вид природни бедствия и нейното анализиране имат изключително голямо значение за по нататъшното изследване на процесите в морето.

Новата регионална предупредителна система за предпазване от цунами е част от изграждането на глобалната наблюдателна мрежа за природни бедствия, допълни още доц. Димитров.

Доц. д-р Орлин Димитров, председател на Научния съвет на Института по океанология при БАН: Варна е била заливана от вълна тип цунами

- Не е ли пресилено твърдението за опасност от цунами по крайбрежието ни, след като Черно море е сравнително малко по размери, за да предизвика толкова високи вълни?

- В Черно море е имало цунами и за съжаление пак може да има. Трябва да се знае, че вълната може да бъде висока само 2 м и да нанесе огромни поражения навътре в сушата, може да е 6-10 м висока и да не предизвика големи щети. Поразяващата й способност зависи от нейната дължина, а не толкова от височината й. Хората се плашат, като видят висока вълна, но тя може да е много по-безопасна, от друга, която не впечатлява толкова с размера си, но има голяма дължина и голяма скорост на движение.

- Има ли сведения за цунами по нашето крайбрежие?

- През 543 г. Варна е била залята от цунами, като вълната е навлязла 6 км навътре в сушата. А през 557 г. е бил залят районът на Южното Черноморие, около Царево. И тогава вълната е навлязла 4,5 км навътре в сушата. Можете да си направите извода, каква енергия са имали тези вълни. Вярно, разпространно е мнението, че в Черно море не може да има цунами. Това е напълно обяснимо, защото нямаме сведения. Ето, казваме, че в 543 г. и 557 г. е имало цунами, а след това в продължение на 1500 г. не се е случвало или нямаме информация, което са две различни неща. Когато древният Одесос е бил залят от цунами, той е бил проспериращ град и е имало грамотни хора, които са могли да опишат природното бедствие. След като България е била основана през 681 г. е имало хронисти, които са събирали тази информация, но после са дошли османците и са изгорили цялата ни библиотека. Сега нашите учени събират информация от византийски източници и от хрониките във ватиканската библиотека, тоест от чужди източници. Когато България е била държава, във Византия и Ватикана са събирали информация важна за самите тях, а подобно природно бедствие имало значение само за местното население и това не ги е интересувало. Допълнително, когато страната ни е била под османско робство природните бедствия по нашата територия не са представлявали особен интерес за Високата порта. През 1892 г. се основава сеизмологична служба в София, първият български метеоролог и сеизмолог е Спас Вацов и от тогава се води много подробна информация за това, което става на територията на страната. Описани са много случаи на земетресения. Така че и преди това те не са били по-малко, но не са документирани. Хората нямат сведения за земетресения и за цунами и затова се разпространява мнението, че в Черно море не може да се случат. През 1927 г. крайбрежието на Крим е било поразено от цунами. През миналото хилядолетие са описани над 20 случая на такива вълни, които са заливали различни части на черноморското крайбрежие, но не и на територията на България. Просто, защото не са били записани или не е запазен документ за тях.

- Наскоро турският проф. Осман Бекташ обяви, че успоредно с големия Североанадолски разлом по черноморското крайбрежие имало и друг, който излиза на морската ни граница и може да предизвика земетресение с магнитут 7-7,5 по Рихтер, как ще коментирате това твърдение?

- В българския сектор на Черно море има два съвременно активни разлома, които имат направление изток-запад. Това са Резовският разлом и разломът, преминаващ през средата на Варненското езеро и продължаващ на изток в морето. Тези разломи не са съвсем безопасни. На нас българските учени отдавна ни е известно, че в акваторията на Черно море има разломи, които могат да предизвикат немалки земетресения.

- Кои са опасните земетръсни места в нашия регион?

- Опасно място в земетръсно отношение има в акваторията на около 10 км югоизточно от нос Шабла в морето. Има два епицентъра на земетресение с магнитут над 7. Това е най- опасното в сеизмично отношение място в акваторията на Черно море. Освен това в направление североизток-югозапад преминава траекторията на съвременно активния опасен калиакренски разлом. Той също е твърде опасен, генерирал е не малко земетресения. Например, през 1901 г. в крайбрежната част е имало трус с магнитут 7-8. Пораженията по скалата на Медведев-Шпонхойер- Карник са били от около 10-та степен, което значи, че са били разрушителни (максималната е 12-та степен). През 2009 г. имаше две не много големи земетресения, а през 2011 г.- още едно в района около Шабла.

През 1444 г. във Варна е имало земетресение от 10-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник и целият град е бил разрушен. Искам да уточня, че тази скала е създадена през 1964 г. и по описанията на хрониките може да се определи тогава до каква е степен е бил трусът. По Северното Черноморие е имало и други подобни случаи. През 1-ви век преди новата ера древният град Бизоне, който се е намирал около днешното пристанище на Каварна, е бил поразен от опасно земетресение. Градът е бил разрушен, но голямата трагедия е настъпила след това, защото земетресението е предизвикало активизиране на свлачището, на което се намирал градът. Земната маса се е свлякла в морето и Бизоне е изчезнал от земния облик.

- Значи варненци не можем да бъде спокойни, че не е възможно да ни се случи силно земетресение?...

- Разбира се, но не бива да се отива и в другата крайност. Като степен на опасност от земетресение територията на Варна не е съвсем безопасна, но например териториите на София, Пловдив, Добрич, Шабла, Русе, Благоевград и т.н. са много по-опасни. Във Варна може да има земетресения, но не толкова разрушителни, колкото в споменатите градове. Какво трябва да се прави? Първо се изучават опасностите от земетресение на базата на геофизични и геоложки изследвания, които определят сеизмично активните територии и каква може да бъде максималната разрушителна сила на възможните земетресения. Направен е сеизмотектонски модел на българския сектор в Черно море. Изучава се подробно структурата на земната кора в акваторията на Черно море, като се използват съвременни методи. Следствие на тези изследвания са установени доста разломи в западната част на морето някои от които не са съвсем безопасни. Например, на 50-60 км навътре в морето пред Варна е установено наличието на разломна зона, в която има съвременно активни разломи. В днешно време се извършват научни изследвания, целящи определяне параметрите им и дали са опасни.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
хахахахаха цунами в черно море!!!!По-вероятно е да се получи цунами в Искъро! Най-добре направо си кажете, че парите за предупредителната система трябва да ги вземат едни хора и дотам ...
Aнонимен
на 26.04.2013 г.
0
 
 
СЕЛЯНЕЕЕ кво цунами в Черно Море бе шви е*а прави
0
 
 
Някой пак иска да налапа кинти. Очаквайте скоро система срещу лавини в Странджа!
0
 
 
4ерно море е ватрешно континентално море и тсунами е много малко вероятно да се слу4и но все пак трябва да има такава система която да предскайе по големите вални и да следи те4енията в морето.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: